2016. július 11., hétfő

Kék tulipános álom

A tegnapi tulipános kerítés , és  a látványa kapcsán besurranó  gondolatok után, az álmom is tulipános  volt. Legnagyobb unokám egészen pici korában, ahogy csak a ceruzát, ecsetet használni  tudta nagyon sokszor  festett, rajzolt kék tulipánokat. Egyiket a sok közül  mai napig a falamon tartom, hogy mindig láthassam. Éveken keresztül a kék tulipán volt rajzainak  legbiztosabb eleme. Aztán az óvodás- iskolás évekkel, ahol bizonyára " megtanulta" , hogy kék tulipán márpedig nem létezik, legalábbis a mi tájunkon, " - Emlékszem, Hollandiából vett a lányom akkoriban kék tulipánhagymát, de  nem  virágzott ki. Úgyhogy a kék tulipán szép lassan  feledésbe is merült, s csak a szobám falán őrzöm emlékét ennek a titokzatos virágnak.

De a  tulipán  valahogy mindig utamba kerül azóta is. -ha nem is  kék, vagy anyám kedvelte  mély lilásbordó színben, amit nagy becsben tartott kertjében- Megtalálnak a bejárati ajtók díszítőelemként ,a régi  sváb házakon, borospincéik ajtaján, s ilyen   gyönyörű újjá varázsolt modern formában is, mint tegnap a sétám során.
 
Még az álmomban is: Egy út menti vödörben  láttam meg álmomban a hosszú szárú kék tulipánokat, más  virágok  társaságában., a velem szemközti oldalon. Átmentem azonnal, hogy vásároljak unokámnak belőlük hármat.
 
A netre  beírva persze egész garmadával lehet a tulipánok szerepéről, jelentéséről olvasni a díszítő művészetben a világ  minden  tájáról, de  a kék tulipán azért  ott is  ritkaság, és eredetére nem igen van magyarázat, mint ahogyan arra sem, hogy unokámnak miét épp a kék tulipán volt kisgyermeki időszakában  a legfontosabb virágszimbóluma. Ez a különleges, titokzatos kék tulipán, amit még 12 év távlatából is  szeretnék  megadni unokámnak, hogy lássa, kezében foghassa, hogy igenis  van kék tulipán, nemcsak az Ő világában, az én  álmomban, hanem a valóságban is.
 
 


Tulipán a magyar népművészetben
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tulip%C3%A1n_a_magyar_n%C3%A9pm%C5%B1v%C3%A9szetben

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...