2016. június 23., csütörtök

Nyári napforduló

A Nap  ez időtájt még korán kel, s így besüt Ameli  konyhájába. Megvilágítja üde zöld   falait, amelyet  épp egy éve, maga  festett ki,  olívabogyó mintás  óráját, aminek számlapját  is maga  készítette. Forgó, pörgő mandaláit a konyhaszekrény és  plafon  közötti  üres téren. Unokái és  saját   rajzaiból válogatva.  A Nap még a  nyári napforduló napján sem éri el  konyhája hosszabbik oldalának a végét.  Sosem éri el.    
                      
Egy őszi felhős délután   nézte  meg a lakását anno, és hitt az eladónak, hogy keleti fekvésű a lakás, s reggelente   majd  besüt a  Nap. Valószínűleg azonban akkor is e mellett a lakás  mellett  dönt,  ha tudja, hogy nem így lesz.  A szoba alakja, mérete teljesen megegyezik előző lakhelyeinek szobáival. Van külön konyharésze nagy ablakkal, és ablakpárkánnyal, amin évek óta folyamatosan  virágzik valamelyik orchideája. Remek hely ez számukra., s minden nap örömmel  látják el Alinát., akár süt a Nap akár felhős az ég. S  ott van még a terasz mérete is. amin keresztben és hosszában is  kényelmesen kinyújtózva elfér, akár kinn is alhat rajta, ha  kedve  úgy tartja a forró nyári napokon.
 
A többi lakás  amiből választhatott akkor, nem rendelkezett e három  fontos  szempont együttesével..
 
Már hat éve ennek, de még  most is emlékszik arra hogy amikor  belépett, a  csupasz  lakásba, épp csak falakkal határolt lakásba, úgy érezte, hazajött, megérkezett oda ahol   jó lesz neki. Nem lakott előtte  még senki benne, új építés. Fiatalként mindig erről álmodozott, Egy új építésű saját lakásról, aminek falai nem őrzik volt tulajdonosok történeteit

Szemben a hegy- házakkal , villákkal megrakottan, kicsit közelebb mint első fél évszázadában, de hegy! Sőt  hegykaréj. Melyek megtörik a  felhők vonulását, elfekszik  tetejükön este a búcsúzó napsugár. Paplanernyősök rugaszkodnak el a csupasz  hegyrészeken. Elvesznek időnkét a felhőkben, s tűrik villámok cikázó, becsapódásait, görgetik magukon a mennydörgés hullámait. A naplemente után, mint valami lézerszínházas előadás! S mily gyakran  ülnek  rá a különböző, formájú, színű felhő -játékok. Örökös változás élmény közelében élni!

 
 

 
 - Ameli   a Nappal együtt  kel,  gyakran még  a horizont alatt van csak a fénylő golyó ,  mikor  Ő már a teraszáról  figyeli a hajnalpír változékonyságait.. Ma  azonban elaludta a  napfelkeltét. Épp ma, ezen  a nevezetes napon, mikor  a legmélyebben hatol be   lakásába a Nap fénye! Pedig be  akarta jelölni a konyha falán a Nap fényének határát. Azonban  mikor  felébredt, a Nap már  jó nagyot "kiharapott" ablakából, elárasztva fényével, s jókedvével konyháját.


 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...