2016. június 20., hétfő

Kossuth utca

Ameli jobbra fordul. A Kossuth utcát választja  hazaútnak. Minden településen van Kossuth utca. Régi helyén is volt, bár sokan csak  Fő utcának mondták, Keresztül szeli a falut a lába ujjától a feje búbjáig.
 
Kossuth, Petőfi, Jókai, Szabadság, az egy utcájú falvak kivételével minden  településen megtalálhatók valahol. Legalább is  Ameli  így  gondolja.  Amelinek van egy víziója. Összegyűjti az ország  összes Kossuth / Petőfi, Jókai utcájának egy kis fénykép részletét  és kirakja belőlük az ország térképét.
 
De most más célból megy épp erre. Meg kell keresnie azt, a védőszenteknek kialakított  boltíves kis "ablakmélyedést" az egyik házon, amihez kötődően, pár hónapja egy Krisztus látomása(?),  víziója(?) vagy tán álma tartozik. Maga sem tudja eldönteni mi is volt a három közül.
 
Oly valóságosnak tűnt. Ment lányával az utcán, beszélgettek, tolta a  babakocsiban legkisebb unokáját. Az utcában csordogáló kis  patakocska csillogó vize és a körötte  növő mocsári gólyahírek látványából pillantott fel, mikor, abban a  boltíves mélyedésben egy  fém Krisztus szobrocskát pillantott meg.  Nagyon nem odaillő, -.már mint a ház  korához, építészeti stílusúához - , modern  fém szobor volt, s meglehetősen  sovány testalkattal, de egyértelmű volt számára, hogy Krisztust  jelképezi. Még arra a gondolatára is emlékszik, hogy  azért nem fényképezte le rögtön, mert  a ház előtt állt a tulajdonosa, egy  hatvan-hetven körüli  férfi és  épp  átbeszélt az utca   túloldalán   gereblyéző szomszédjához.  Gondolta  majd eljön máskor és lefényképezi akkor. Ott lesz biztosan később is. 
 
Aztán jó  ideig  hiába járt arra ,nemhogy a szobrot, de a helyének kialakított mélyedést sem  találta meg. Már belenyugodott, hogy az egész  biztos csak  valami gondolatvillanás  vagy álom lehetett a fejében, mikor  hetekkel később  egyszer  véletlenül a busz ablakán kibámulva  meglátta  az "ablakocskát" ,de  szobor semmilyen nem volt benne.   Viszont a mélyedés megvolt! Szerencséje van, hogy megtalálta újra!  Ugyanaz, amiben a Krisztus szobrocskát látta.
A vasárnap délutáni napsütésben az utca most  teljesen néptelen volt. Ideális  helyzet. Válogathatott felvétele legjobb szögének megtaláláshoz.
 
Azért ez megnyugtató, gondolta, hogy legalább a  mélyedés megvan. Most már  fényképen is . Amióta  először látta,  benőtte  már a vadszőlő.  Biztos csak álom volt, ..... bár  érzéseiben  még mindig ott van egy  pici bizonytalanság. Miért, hogyan alkotta  meg az  agya ezt a valósághű  eseménysort?
 
Odébb egy hatalmas  trombitafolyondár megállásra késztette. legalább négy méter magasságban voltak a legfelső virágai, s amúgy egy  villanyoszlopot öleltek  körbe a négy-öt   törzsből felkúszó indák és levelek. A járókelők feje  fölötti magasságban összekötve a villanypóznát a ház falával. Jó idős   növény  lehet  Kigondolt és megvalósított  város parfüm a hársfák virágzásának ideje.
  

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...