2016. május 31., kedd

Érkezett egy vándorcirkusz, hoztak elefántot...

kettőt is, meg dromedárokat, zebrákat, orrszarvút és oroszlánt, s ki ne feledjem a krokodilt sem. Egy  kis állatseregletet.
Általában ez időtájt jön valamilyen cirkusz-társulat, de ilyen grandiózusos felvonulást eddig még nem láttam. Nem is csoda, mert a Hungária Nagycirkusz tette  tiszteletét itt.
.Minden évben lenyűgöz a szervezettség, s az a hatalmas háttérmunka ami a cirkuszi produkció mögött van.
 
Mielőtt megérkeznének az előőrs  lakóautói már egy héttel kikerülnek a villanyoszlopokra a plakátjaik.

Nyolc generációs cirkuszi tradíció - áll a plakáton. Az közel 200 évnyi idő. Elképesztő. Persze  tudom ez egy zárt világ, csakúgy mint egy nemesi családi vonal, ide  is születni kell, (vagy  elhivatottsággal fűszerezett szorgalommal belekerülni)

A meghirdetett első előadás előtti napon érkeznek meg a kamionok és lakókocsik, Estére már áll a hatalmas cirkuszsátor, az állatok személyes kényelmét szolgáló egyéb sátrak, A középkori szekértáborok jólbevált mintájára, de XXI. századi modernitással. Parabola antenna a műholdas kapcsolathoz, honlap és Facebook oldal naponta frissülő bejegyzéssel.
 
Öt nap, míg itt táboroznak, napi 3 előadás, páholyjeggyel, meg VIP és C szektorral. Úgy látom elég jól megtelnek nézőkkel az előadások, de még a teltházas előadások sem hozhatnak annyi bevételt amennyibe a társulat és az előadásokat megteremtő háttérszemélyzet , s nem utolsó sorban az állatok etetése kerül. S mégis él - már 200 éve ez a különleges dolog mit cirkuszi társulatnak, cirkuszi műsornak  nevezünk. Zsonglőrökkel, állatidomárokkal, akrobatákkal, bohóccal. Többször elsétálok táboruk mellett. ELŐADÁS ALATT mindent betölt 100 méteres körzetben az a különleges feeling ami csak a cirkuszi előadásokra jellemző. A zene, a produkció, a lélegzet visszafojtott figyelem, és az eredmény hatásra fellépő felszabadultság érzés különleges egyvelege. Mindaz amiért az egészet csinálni , és megnézni érdemes  8  generáción , s  minden nehézségen át.Az életérzés amit kelt maga körül az előadás,- anélkül is , hogy magát a produkciót látná épp az ember, egy olyan, semmivel sem összetéveszthető kikapcsolása a napi gondoknak -problémáknak, amit csak  a cirkusz  hangulata képes megteremteni.

Az utazó állatkert,  ahogy Ők maguk  nevezik állatseregletüket öt napig ingyen látványosság kicsiknek és nagyoknak. A testközelből megfigyelhető elefántok, dromedárok legelése, kapcsolatteremtése az emberekkel. a jelképes egy szál  szalaggal elkerített területük partvonaláról, önmagában is  különleges élmény.

De elhallgat az utolsó előadás, utolsó  taktusa is. A közönség  kiáramlik a sátorból, beszélgetve, felidézve  a legjobb pillanatokat, s érezhető, egyből, a sátorbontó műveleteket figyelve, hogy mindaz ami percekkel korábban felüdülést, fellélegzést adott, csak  múló esemény volt. Ami  nem marad  itt, még emlékeztető látványával sem. Nem úgy mint egy kőszínház,  amelyek felidéznek látványukkal előadásemlékeket,  itt  nyoma sem marad, az egésznek. S ez  szomorú, de egyben nagyon is   tanulságos, nevelő erejű. Olyan mint az élet maga.

Mindig megráz ez az egész. . Az érkezés  várakozása, gyors , pontos  előkészületei,  a 3-5 napig tartó "élet" örömökkel, félelmekkel,  újdonságokkal, élményekkel, lelkesültséggel, s természetes napi rutinokkal , mint állatok etetése,  gyakorlások az előadásokra. Elkapott pillanatok a lakókocsik  zárt körbe  rendezett világából, majd a gyors szétszerelése a korábban még nagy élményeket nyújtó előadástérnek. Sosem marad egytelen egy  kallódó  papírfecni sem Minden  eltűnik alig 10 óra leforgása alatt az  éjszaka  sötétjében. Délután fél 6-kor áramlott ki az utolsó előadás közönsége, és este 10-kor már  kamion karaván  viszi a cirkuszi látványosság legnagyobb elemit. S ha nem  jön egy hatalmas  vihar, akkor  reggelre már lehet, hogy semmi sem emlékeztetne arra, hogy itt jártak.

Most azonban hatalmas  vihar zúdult le  ránk éjfél körül, de reggel mindennek ellentmondva ragyogó napsütésben indulnak új városba, új közönségükhöz a hátramaradt egységek. S csak az emlék marad az elefántok  testközelségéről, az előadás hangulatáról,  a lenyűgöző munka- szervezettségről, a profi logisztikáról.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...