2016. január 10., vasárnap

Finomdiós

A finomdiós  nekem az ünnepi sütemények koronája, "ékköve". Első számú kedvencem. Karácsony -mióta ismerjük s ez nem  kevés idő, 28 év legalább- nem múlhatott el nélküle. Az idén is így volt, ráadásul kétszer is elkészítve, nehogy az ünnep másnapján már hiányozzon az asztalon.

Legfontosabb és egyben legdrágább eleme, a dió szerencsére megterem. Tulajdonképpen egy  torta féleség, csak nincs kettévágva  a tészta, hanem csak  a tetejére van kenve-igaz jó vastagon - a főzött krém. Melyre  aztán egy  cukor nélküli kakaós massza  kerül.

Nem bonyolult, bár sok elkülönülő, új és újabb edényeket kívánó  részből áll össze. De ez  nem nagy ár a tészta  élvezetes ízéért.
A tejet -amiben a liszt megfőzésé  történik gőz fölött- mamár   rizstejjel  helyettesítem laktóz érzékenységek miatt. S  tulajdonképpen  nemcsak ízben nincs   különbség a végeredményt illetően,  de gyorsabban el is készül ,és  stabilabb  alapot is ad a krémnek.
 
 
 
Tészta:  15 dkg porcukor                       krém: ¼ liter zsíros tej
               4 tojás sárgája                                      1 púpozott evőkanál liszt
              10 evőkanál víz                                 20 dkg  vaj
              10 dkg darált dió                               15 kg porcukor
              20 dkg liszt                                           5 dkg darált dió
                ½ -  csomag sütőpor             máz:   10 dkg vaj
               4 tojás felvert habja                             5 dkg kakaó
 
 
Tészta  elkészítése: A porcukrot kikeverjük a 4  tojássárgájával a
vízzel, dióval, liszttel, sütőporral. Végül  hozzáadjuk finoman  a felvert tojásfehérjéket.
A tésztát kikent –lisztezett vagy sütőpapíros  formába öntjük . kb.  30x 20 cm-esbe, megsütjük (tűpróbával megállapíthatjuk)
 
Krém elkészítése: Az,  egy evőkanál lisztet eleinte  kis tejjel
csomómentesre  keverjük, majd  felöntjük a többi tejjel, és addig  főzzük  amíg sűrű masszát  kapunk. (lehetőleg gőz fölött, hogy ne égjen oda). S hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a vajat a porcukorral és dióval összekeverjük , s ha kihűlt a tejes  massza  akkor azt is belekeverjük, és felkenjük a tésztára
 
Máz: a vajat kakaóval felolvasztjuk és kicsit főzzük, majd ha kihűlt                          a krém tetejére öntjük.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...