2015. február 28., szombat

Panel épület homlokzatán emléktábla

A  minap egy  érdekes  írást olvastam, a  facebookon. Nem magam találtam  rá, ajánlás útján jött szemem  elé. Elolvastam és elgondolkodtam rajta.
 http://artportal.hu/magazin/kortars/en-csak-lejegyzetelem-az-eletunket-interju-muranyi-kristoffal
A nálam bő 20-szal fiatalabb  képzőművész , ki maga  is panelben nőtt fel,  tárgykultúra történelmeként értelmezve a '70-es, 80-as évek   világát a sivárság jelzővel illette a kort.   Érdekes   gondolat,- nem   mindenben értek egyet  vele-, de  ez nem is  lényeges.  Ma  sétám során , viszont pont az írása az, ami miatt talán észrevettem egy emléktáblát  . Valóban szokatlannak tűnt  a  panelház homlokzatán. Ahhoz túl fiatalnak  tűnik, hogy valakinek emléktáblát lehessen ott állítani. S  főként tán azért is mert akinek  kicsit  jobban ment a sora, az  előbb utóbb  legalább emeletes  téglaházba költözött.

egy,  a házban évtizedeken át  élt  írónak  emléket  állító   írás


A panel az, ami sok embernek  adott önálló, szabad életet, fejlődést, kilépést, átlépést egy  modernebb új világba. A fürdőszobás, angol wc-és külön szobákkal bíró  életbe. Minőségi változást  hozott. Annak kényelmével és  zártságával, mikró közösségével. Tömegterméknek illik tekinti rá, azonban  ezen dobozházaknak   mégis van számomra  vonzereje - különösen  mióta a hőszigetelő , lakásfelújító programok  következtében új , színes  külsőt is  kapnak. Meghitt kis terek, szökőkutak, csobogók,  felújított  játszóterek,  gondozott  vagy épp  magára maradt   növények , újabban akadálymentesítetté alakított bejáratok mutatják, hogy a ház lakói milyen viszonyban  vannak  épületükkel, környékükkel.

A tavasz itt is elemi erővel tör  előre
Az égbe nyúló házak tövében is megújulnak a  fák,  bokrok, virágok.
   

1 megjegyzés:

Szegő Anna írta...

A panel az olyan egyen érzés, olyan egyformaság. Mióta külsőt váltanak a panelok, megújulnak, mintha zsugorodnának a tízemeletesek is emberléptékűvé. Arról már nem is beszélve, ha egy emléktábla hirdeti, hogy itt lakott egy valaki. Ilyenkor a panel kiemelkedik a többi közül, ahogy az egyén is, hogy lehet egyszer valaki, ha már most nem az.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...