2014. október 14., kedd

opera Flashmob

A  net  nagy áldásai közé sorolom, hogy olyan gyöngyszemekre  lehet  ráakadni mint az opera flashmob-ok. Van jónéhány kedvencem. Azok leginkább ahol az operaénekesek újraértelmezik  az adott  népszerű áriát- áriákat, s elvegyülnek  tudásukkal, művészetükkel a többi  "halandó" közé. Sőt  osztoznak  énekes társukkal egy-egy árián, s így  csoportosan hoznak létre  egy  olyan új  dolgot , ami az operában  talán létre sem jöhet.
A fantasztikus dallamok, így bekúsznak érdekődési körtől, kultúrális alapoktól függetlenül az ott lévők lelkébe. A szuper  operatőröknek köszönhetően olyan természetes hallgatói  reakciók is megőrződnek amiket másként nem lehetne  lencse végre venni.
 
Jóban vagyok az áriákkal, mindig is  fontosak voltak számomra, s legjobb segítőim is egyben az öngyógyításomban. Ha nagyon  rossz kedvem van, azok tudnak kiemelni lehangoltságomból. 
 
Gyerekként az éneklés otthon , természtes velejárója  volt a  mindennapoknak.
Nagyapámnak gyönyörű bariton  hagja volt, olyannyira, hogy  hívták az operába  énekelni -hivatásos nak-, de ő maradt inkább tanár. Nem cserélte fel az osztályok színpadát az opera színpadára. Viszont otthon ment az éneklés kertészkedés közben,  sütés-főzés alatt, s főleg a karácsonyi  készülődések idején. Nagymamám szopránjával ketten fantasztikus  duetteket adtak elő saját  örömükre. Megszervezték az ének tanárral  (Németh Jenőn bácsival) és a falu akkori orvosának feleségével, s pár kollégával a színjátszókört is , s komplett operetteket tanítottak be a fiataloknak, s adták elő a  falu művelődési házában . A Bástya sétány 77- re még én is emlékszem. Igaz elég kisgyerek voltam akkor. Aztán '56 után valahogy abbamaradtak az operettek, színdarabok előadásai. Nem tudom  pontosan, hogy mikor, s miért.
 
Nagyapámnak utolsó éveiben  már a gyerekei segítettek a kert  felásásában s pihenésképp ilyenkor  ment a jókedvű éneklés. Így volt ez élete  utolsó hetében is, mikor  a nagybátyámmal , anyámmal közösen kifestették a  lakást, átmázolták az ajtókat ,ablakokat nagy éneklések közepette .
 
Talán ezért is értékelem  annyira ezeket a felvételeket, mert visszahozzák számomra  azokat a természetes énekléseket ami annyi  örömteli  órát adott gyerekként, fiatalként.
,
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...