2014. szeptember 19., péntek

Te is szoktál Mikulás lenni?


A villamos délutáni zsúfoltságában egybecsúsznak a beszélgetők mondatai. Egy első osztályosnak látszó , szemüveges  kislány  apukájával az iskolában töltött idejéről beszélget. 
- Ma kit bántottál? kérdezi az apa
- Senkit sem, csak Jankát, de ő is bántott engem
Úgy tűnik tehát, hogy sarkalatos téma lehet ez, az apa számára, ha ezzel indítja  a beszélgetést.
 
A beszélgetésüket aztán eltereli a következő megállóban egy idős ember, aki nagy kosárban gombák özönével száll fel a villamosra  és telepedik melléjük. Szívesen válaszolgat az apuka és kislány kérdéseire. Piruló galócák szépségének társaságában.
 Jól kell ismerni a gombákat, ahhoz, hogy  a piruló galócát ne tévessze össze az  ember mérgező társával, Az idős úr azonban biztos tudás birtokosa, Elmondása  szerint, évtizedek óta  szed gombát, de még sosem vitt haza mérgező gombát.
A kislány kerek szemekkel hallgatja  apja és az idős  ember  beszélgetését, s  egy fontos felfedezést is tesz magában, amit  kérdés  formájában  fel tesz, azonnal.
- Az erdőben vannak  nem mérges gombák is?
De az apa válaszol az öregember helyett gyorsan.
- Az erdőben  mérges gombák vannak. Hogy ezek után a kislány mit kezd a válasszal azt nem tudjuk meg. Több kérdése nincs a gombák terén. Talán 2 év múlva mikor az erdők mezők élővilágára sor kerül  a környeztismeret tananyagban  akkor  megkapja  a helyes választ kérdésére.

Túllépve a gombák témán, a bácsi arrafelé tereli a szót, hogy mit szeret a kislány az iskolában?
-  Az evést és a játszás az udvaron!válaszol gyorsan-ami némi  derültséget kelt a környezetében, s az apát kétségbe esett reagálásra újra. Nehogy már valaki azt hihesse, hogy a gyerek otthon  nem kap enni, gyorsan leszögezi, hogy otthon is  kap enni kislánya.

Lassan befut a villamos a végállomásra, közeledik az elválás, ideje a bácsitól a kislány számára is, így még gyorsan felteszi kérdését az öregembernek.

-Nagyon szép szakállad van!  mondja. Apának is szép a szakálla  de a Tied még szebb. Hosszabb és  szebb. Te is szoktál Mikulás lenni?


Nehéz erre egy idegennek mit mondani, de az  apuka megoldja  a helyzetet, válaszol az öregember  helyett.

-Nem  a bácsi nem szokott Mikulás  lenni! Az egy külön szakma. A bácsi gombász bácsi.u.i. A fenti eseményt lányom mesélte ma el nekem.
Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...