2014. július 6., vasárnap

Kinyíltak a napraforgóim és árnyékukban egy nárcisz is


Több kísérlet is  készült a napraforgófej mozgásának rögzítésre.
Talán az alábbi a legjobb. Három  napos   felvételsorozat 2 percenkénti  exponálással.
Sajnos  szürkület után már nem volt  elegendő fény,  így pont az  éjszakai mozgása  az ami  nincs a felvételen, pedig  éjszaka is  mozog  a virág, hogy  az esti É-NY   állásból átkerüljön reggel É-K irányba. majd onnan fordul tovább kelet  felé  6 óra tájban. Ami még  érdekes  volt számomra az az , hogy  kelet-nyugat irány megtétele  valójában egy  "kinyújtózkodása" a virágnak, viszont este felé újra  lehajtja kicsit a  fejét, és  abban a síkban  fordul  át kelet irányba. Olyan mintha egy  ferde  nyolcas  vonalán mozogna. (Mint a  Hold  égi nyolcasa)
 
https://www.youtube.com/watch?v=364YcOQDZaA

Mióta kinyílt, azóta  viszont  nem tesz meg ilyen utat  a virág, talán mert túl  vézna  a szár ekkora  fej  megtartására.  Természetes élőhelyén egészen más  szár-virágzat  arányok vannak. A virágos növények  nagyon alázatosak- önfeláldozóak virágjaikhoz. Az egész növény  a virág táplálására. növekedésésre, jólétére koncentrál. Már korábban megfigyeltem- s ez minden balkoni  virágomra igaz volt- hogy amennyiben  nem jutottak elegendő vízhez, a száruk megdőlhetett, kornyadozhatott, a  levelek száradhattak, csak a virág éljen minél tovább.

A növényekben van egy  természetes rend  a jövőt biztosító virág ellátásásra. Minden másnál előbbre való, elsőbbséget élvező hierarchia. A jövő  "záloga "  a virág és a belőle  fejlődő termés.  Van mit tanulnunk ebben is  a körülötttünk lévő  élőlényektől.

 
 
Ma mikor  a virágjaimat  nézegettem egy  kis nárciszt vettem észre. Tavasszal találtam egy zacskóban jópár  virághagymát. Gondoltam egy próbát megér,  s  csak ledugtam a balkonládámba őket. Az egyik most  virággal  kápráztatott el. Miniatűr az egész, de a színe  a kecsességge  olyan mint tavaszi társai.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...