2014. június 15., vasárnap

Balkonládás napraforgóm

Balkon ládáim növényei  minden  nap adnak valami kellemes, jó  élményt. Mini "ágyásaimban" semmi különlegesség nem nő, csak egyszerű  növények. Egyikben még  útifű is kinőtt , meg  vékony szálú pázsit fű .  Nem  húzom ki.  Az csak  nagyobb kertekben minősül feleslegesnek, itt  nálam, a valóságos mező  hangulatát  időző kincs. Csakúgy mint a madár ültette  napraforgók. Figyelem  növekedésüket,  helyezkedésüket a napfényért.
Van egy  különleges példány köztük. Valóságos  jellem!  A balkon láda külső szélén  nőtt ki- a többiek társaságában, viszont már  pár naposan gondolt nagyot és merészet, s  elkezdett úgy növekedni, hogy  derékszögben meghajolva elérje a láda  szemközti oldalát. S ez sikerült is  neki. Majd ott, egy újabb derékszögű hajlással, függőlegesen  kezdett felfelé  növekedni az ég felé.
E  rendhagyó elhatározosnak és  tettnek az lett az eredménye, hogy mára a legizmosabb-legvastagabb növény lett mind közül.  S mivel épp szem magasságban  növeszti bimbóját, figyelhetem  változásait, akár felülről nézve is.  A8mi a természetes környezetében növő  napraforgók esetében már csak székre állva lenne lehetséges, hiszen  normál méretben  akár 1, 80m is lehet a  növény magassága.

Azt mondják , hogy  a napraforgó  követi a Nap útját. S ez így is van, látom. Holott  a  nap nagy részét  árnyékban tölti, mert  csak délelőtt 10 óráig kap fényt a  teraszomon, mégis estére a bimbó nyugatra  fordulva -beáll a  lemenő Nap irányába, majd  reggelre újra  a felkelő   Nap felé  fordulva  látom. Elkezdtem hát  fotózni  meghatározott időközönként (most még csak óránként) a pozícióját, s számomra  meglepő eredményre jutottam.

Egyfelől folyamatosan változik a virágzat szárhoz viszonyított szöge. Reggel és este már kb. 45 fokos  szöget képez a kettő egymással, tehát ilyenkor a bimbó meghajol  keleti illetve nyugati irányba. A két "pont"  között azonban jól kivehető hogy a virág fej  és  szár által bezárt  szög is enyhül.  8-9 között már teljesen kisimul. Mintha  kinyújtózkodna közben a virág . Ilyenkor már  "csak" a virágzat "csavarodik- fordul" tovább déli irányba. A delelőn  a szár is  kiegyenesedik teljesen és  virágot pontosan beállítja  a legközelebbi  fény beszedő módba. Pedig nálam akkor már  nem  élvezheti   a Nap  melengető sárga fényét, lévén, hogy árnyékban  van. 
Innentől meg elindul a csavarodás- virágzat hajlása  a másik(nyugati) irányba.
Most éjszakai  vakus felvételekkel azt próbálom kideríteni, hogy milyen  utat jár be virágzat  reggelre.

Míg a titokra  "fényre derül", addig is  gyönyörködtetőnek itt van ez a "napraforgó-lótusz"  :-)


  

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...