2014. május 18., vasárnap

május 17. a Föld napja nálunk - az idén -

Szombat van, benne járunk már jócskán a délelőttben, s kivételesen  nem esik.
Az emberek  elözönlik az utcákat. Nyüzsög, pulzál  a város.

A futni  szeretők futnak,
a bringások,  tekernek, egymást érve.
Én megelégszem a 10000 lépéssel.
Kell, hogy kijárjam magamból az elmúlt napok esőit,
a bennrekedt szavakat.

A járás lecsendesít, és feltölt  energiákkal.
Gördülnek lábam alatt  a méterek,
a mozgás -levegő-szél és napsütés   egyvelegével
kisimulnak  az összekúszált gondolatok.
Valahogy a megtett kilóméterektől elrendeződnek.
Kihullalnak a felejtendők, sorszámozódnak a fontosak.
Próbáltam már  "tetten érni", hogyan is működik -e  folyamat,
de mindig eltérített valami. Egy aprócska felfedezés, egy illat, vagy látvány

A város speciális napja ez a szombat.
 Speciális FÖLD -napja ez, októberi párjával!
Veszélyeshulladék gyűjtő nap!

Nincs  nagy   ünnepség, nincs  műsor (persze  ezekre is szükség van, s  remélem, hogy  akik hírdetik, ma is  itt vannak, hogy  megfelelő helyre tegyék hulladékaikat.)

Május elején az ember  már érzi, hogy jönni kell hamarosan ennek is. Egyre gyakrabban  merül fel a  kérdés bennem, mikor is lesz?  Aztán egyszercsak kinn  a plakát. 
Felhajtás nélkül, ünneplés nélkül,   áramlik a  tömeg a kijelölt parkolóba. Alig pár óra alatt  több tonnányi  veszélyes  hulladék,- halmokba rendeződik-.
Idősek és  fiatalak  nők és férfiak, gyermekes  családok, autóval  vagy  gyalogosan áramlanak a parkolóba. Az autók csomagtatójábó tv készülékek, számítógépek, festékes dobozok kerülnek elő, és  máris  épülnek az ideiglenes  veszélyeshulladék  dombok. Elég mértesek A tér másik részén a használt olajból több hl gyűlik össze.

Mióta az év 365 napján, több helyen vannak elemgyűjtő szigetek, abból  már elég  gyér  a felhoztal, csakúgy  mint a gyógyszerekből. "Becsatornázódtak" a mindennapokba, a papír, műanyag , üveg és  fém,  szelektív gyűjtésével együtt.  Tudatosabbak vagyunk! Végre!
 
A felvilágosítás   fontos - elhagyhatalan! Az érdemi munka azonban  itt is  a háttérben  folyik. Emlékszem Kovácsiban, nagyon korán- a rendszerváltás hajnalán  már volt kezdeményezés a szelektív  hulladékgyűjtésre. Gyűjtőpont alakult  a Kolozsvár téren, s egy ideig  szépen ment is a gyűjés-elszállítás, aztán valahol hiba csúszott a  folyamatba. Elmaradt az elszállítás, a halom egy ideig nőtt és nőtt  reménykedve, hogy beindul majd  újra, aztán   feladatuk. Újra válogatás nélkül a kukába kerültek  a nemrég még szelektíven gyűjtött  anyagok. Pedig korábban akár egy - egy kilómétert is megtettünk, a gyűjtőhelyig csomagjainkkal. Bosszantóvá vált a Föld  napi  megemlékezés is. Azóta már Kovácsiban is  visszaállt a rend   persze, s épp   a múlt héten  láttam, hogy sokkal kisebb falavakban is   vannak már papír-műanyag-üveg-fém gyűjtőpontok. Működik a "gépezet" rendesen. 
Mint mindenben itt is, ki kellett épülnie  a  teljes  folyamatsornak. Sok-sok elkötelezett és  gazdaságilag érdekelt ember  munkájával.
A megértés, lelkesedés . sőt még  a kipróbálás  is, elengedhetetlenül  fontos, de kevés is egyben ahhoz, hogy változás történjen  - bármilyen téren- Kellenek a gazdasági  érdekek,  értékek is a folyamatba, ahhoz, hogy működő gyakorlat legyen.

Itt,  és e  téren ez megvalósult! Lelkesítő beszédek nélkül is hozzuk  "gyűjteményünket", hogy jóérzést adjon  nekünk!  Tettünk valamit a FÖLDünkért! Azt a keveset megtettük ami rajtunk múlt. S mikor így  egybe látja az ember az összehordott értékeket,  el is ámul. Milyen hatalmas halom lesz belőlük pár óra alatt. No lám-lám, nem  pusztába kiáltott szavak a veszélyeshulladék gyűjtését  szorgalmazó  akciók! S az eredmény itt , és most, saját szemünkkel látható. A személyes tettek- összegyűjtve- már tekintélyt parancsoló  halmokká növekednek. Csakúgy azok munkája is akik mindezt  megszervezik,  lebonyolítják. Nélkülük az egész csak egy nagy lufi lenne. Ők akik a háttérben szorgalmasan megteszik mindennapi dolgukat.  Nem ismerjük egymást, ők se minket és mi sem őket, mégis  csak egymáshoz kapcsolódva  vagyunk eredményesek!

Reggelre a parkoló teljesen  kiürül. Rendszerezve elszállításra  kerül a sok hulladék  és felsöpörve  tisztán visszatér  a hétköznapi rutin. Autók parkolnak, töltődnek - ürülnek a szelektív hulladék gyűjtő konténerek. Ősszel aztán megint eljön a veszélyeshulladék napja, menetrendszerűen, kiszámíthatóan.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...