2014. május 15., csütörtök

Kanalasgémek megfigyelése -konklúzióm

Sajnos nem happy-end végű  a három napos   madármegfigyelés. Viszont igen sok  tapasztalatot , érzelmet, gondolatot adott nekem. Ami a kanalas gémek   életének megismerését jelenti, nos abban is.
Amit viszont "másodlagosan" nyújtott az talán még ennél is  fontosabb. Megerősített abbéli koncepciómban, hogy ez új távlatokat, új utakat nyithat a környezeti nevelés-oktatás terén. 

Fontos szerepe van az érzelmeknek - azonosulásoknak,-  kérdéseknek, kétségeknek és az IDŐnek.

A konklúzió, ami érzelmekhez kötötten születik meg mindenkor- az a lényeges,  ebben  a folyamatban  igazán.

"Talán jobb is így, hogy nem láthatjuk tovább a kanalas gém történetet.
Nagyon le volt gyöngülve a tojó tegnap már. Csak feküdt és feküdt összeesetten a fészkén.
Az első nap- mikor bekapcsolódhattunk az életük történéseibe, volt segítsége a fészekalja gondozásában, etetésében. Aztán a másik madár teljesen elmaradt, s Ő meg magára maradt, az akkor már kettőre csökkent fiókákkal. Bizonyára nagyon nagy erőfeszítés egy fióka etetése is, nemhogy kettőé, s főleg magára maradtan. Hozzá pluszban ez a rendkívüli szeles-hideg időjárás.
 A kis gémek teljesen magatehetetlenek még táplálékszerzés terén. A hidegről, szélről nem is beszélve.

Jól mutatja ez a történet a "gyermeki" kiszolgáltatottságot, a körülmények szerepét az életben.

Sajnos valószínűleg nem happy-endes a történet. De mindenképp érzelmeket, gondolatokat kiváltó, s főleg attól, hogy közvetlen élmény, tapasztalás. Olyan ami nagyon is személyes, ez által sokkal mélyebben tárolódó.

Az időbeliségnek, a történettel való foglalkozás idejének is fontos szerepe van.
Teljesen más ha ezt a történetet egy 10-20 perces összefoglalóban látjuk, s más, ha két-három napon keresztül bele-bele pillantunk, s jelen időben.egy kicsit kicsit ott is vagyunk"
Egy  mások által készített összefoglaló az eltávolít, elszemélytelenít. Nem lehet vele semmit sem kezdeni azon kívül, hogy  tudomásul veszi az ember. 
Ezzel szemben, egy saját vagy közös megfigyelési sor személyessé válik. Mindenkinek  kicsit mást  fog  jelenteni, mert átszűrődik a saját  ismeretein, tapaszatlatain, Ugyankkor a  közösen létrehozott összefoglalóval kiemelődnek a  fontos mozzanatok , de   színeződnek is az abban résztvevők élményeivel.


 A nádasról készült kép már  nem azt  jelenti  nézője számára, -aki részese volt  e  két-három napos  megfigyelési sorozatnak - függetlenül annak rendszerességétől, hosszától, gyakoriságától,  mint annak aki csak látja, képként.

A  madármegfigyelőkben  személyes élmények, érzések, gondolatok kavarogak  megpillantásakor.
S egyben tárolódnak is az agy valamelyik szegletében. S bármikor, ha kanalas gémről lát képet, előhívódnak, a  személyes ismeretek, benyomások, ismeretek is. Egy jóval gazdagabb, szerteágazóbb tudássá válva.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...