2014. április 27., vasárnap

Pipacs-gólyahír-tücsökzene április 27-én

Pipacs-gólyahír- tücsökzene  április 27-én. Csupa olyan  dolog ami igen ritka még áprilisban .Pipacsot már  másfél héttel ezelőtt is láttam a busz ablakából, egy napsütötte partfalon, de nálam ez az első. Igaz még csak , egy szál magában lengedezett  a meleg szélben.

Alig 50 lépésre tőle,  a lapályoson,  már  tömegesen   nyílik a gólyahír.
 
 
 
 
 
Az őslakosok mondják, még emlékeznek, arra mikor itt  ezen a  részen egy  nagy mocsár volt.
Most már utcák sorakoznak,emeletes házakkal.

A házunk  előtti tér még őrzi a diófa sorok - bodzások emlékét két párhuzamos  sorával. 
 
A bodza is zöld tányérú már,  nem sok kell hozzá , hogy fehérré változzon. (Tavaly június 2-án  írtam  virágzásáról. )
 
Jövő héten biztos  jönnek a zajos  fű kaszák, s csak pár órányi  fű-illat marad
a ma még tobzódó életből.
 
Sokat gondolkodom mostanság rajta, hogy az oly jellegzetes -frissen vágott fű illata-  mi valójában? Az orgona, szegfű, rózsa,  még virágjának pompájában van  illat felhőt  áraszt maga körül. A fűnek is van illata, míg "lábon áll", de  az sokkal diszkrétebb. nagyon közel kell hajolni hozzá, harmatos időben talán jobban érezhető. Amikor viszont levele elszakad , - s ez tömegesen  történik-, minden  virág illatnál  erősebb lesz.
 
Milyen illat ez tehát? Az élet illata?
 
A virágok nagy részénél az illat eltűnik igen hamar, ha a letépi az ember ( persze van pár kivétel, orgona, gyöngyvirág, levendula). 
A frissen vágott  fű illata, messzire elhatol és több órán át is  érzethető, s  akésőbbi hetek alatt  egy másik illattá: a széna illatává alakul. Amely egyáltalán nem hasonlít a korábbi  fű-illathoz.  
 
A jó melegben a tücskök és kabócák is vígan  "zenéltek ". Ha  lecsevégre nem is kaptam őket, hangjukat sikerült megörökítenem.
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...