2013. október 24., csütörtök

Budapest oázisa : Füvészkert


Az 1771-ben alapított botanikus kert igazi oázis a főváros  belsejében. Megfejthetetlen számomra, hogy hogyan. de  belépve kapuján az ember teljes mértékben  maga mögött hagyja a város  minden  jellemzőjét, zaját. A zegzugos, kanyargós, kellemes  sétával bejárható kert, tervezői zsenialitása, hogy  különböző korokba. sőt különböző földrajzi tájakra lép az  ember  miközben védettséget, meghittséget érezhet minden  pillanatban.A tematikus részek oly természetességgel  kapcsolódnak egymáshoz, mintha saját kertünkben  bóklásznánk, fától fáig.
Az élő őskövületnek számító  ginko biloba  egybeolvad  a termetes  bambuszerdő dzsungelével. Az  életfeltételéhez szükséges vízfelület felett híd  visz át , de kövekre lépdelve is átlábolhatunk a tavacska felett. 


A kicsiny pataktól pár lépére egy telejesen új  "földrészen " találjuk magunkat Lótusz virág magasodik a kő keretű mocsárból, szem magasságba. Virágzása már  múlóban, de a jellegzetes  barna tokok mutatják, sok  pomázataos virággal ünnepelte helyét .
Kivik és fügék csüngnek a bokrokon, birsek (almák és körték) társaságában,
 
Épp a hatalmas lapulevelet  fényképeztem, mikor alig másfél méterre  előttem egy mókus  inalt, szájában tobozzal  Kékesen csillogott bundája a napsugárban, mely szürke  bundáját  így  felékesítette.
Mire  feleszméltem persze  már  messze járt. Nemsokára viszont újra  feltűnt egy közeli fán, s kiváló portré lehetőséget biztosítva az odasereglőknek. Percekig mozdulatlanul képes csüggeni, mintha maga  is  a fa része lennne. szürkés bundájával  "eggyé válik" a  fa törzsének színével.
 
A Füvészkert megálmodójának, alapítójának fehér márvány mellszobra -megbújva a kert  egyik zugában - pontosan adja  vissza a hely  szellemét. Fény vetül arcára -  ki tudja  honnan és hogyan - a levelek sűrű szövetén át .

Madárcsicsergős  nyugalom , béke és harmónia  e  hely. Bármely  évszakban, s  napszakban. 
 
Elmerengek az alapítás évszámán. Mozart kora,

Összekapcsolódás a közvetlen környezettel, könnyedén természetesen. Ezt nyújtja ez a hely.
 
A jövő kutatók manapság (hallom -látom a tudományos   filmeken) épp ehhez a harmóniához kívánnak  visszatérni, hogy megőrizhető  legyen a kizsákmányoló ember  számára  a Föld!  A természet bölcsességére építő gondolkodás lesz  egyre inkább  a minta, ha el akarja  kerülni az emberiség önmaga gúzsbakötését. ( Ozone Network 2013. okt.20. Irány a jövő:Gunter Pauli professzor festékalapu napelemcellák  a fotoszintézis  alapján például. A természetes rendszerek megértése, és az ebből nyert tudás alkalmazása  lesz a  jöbő útja  remélhetően. Biomimetika ez az  új tudományág.  Ahol a csigás polip háza  lehet a minta a ventillátorok nűködésére pl.  ) 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...