2013. szeptember 29., vasárnap

Tordas

Nem  a  horgosi, hanem  a tordasi csárda  ki van festve..... Hogy jár-e  oda  cimbalmos  minden este s azt nem tudom, mert valójában benn nem voltunk , viszont   a horgásztó , a gyerekek  játszótere, s a kalandpark nagyon kellemes helyek. Az újonan épült  zsuppfedeles   csárda, a tájház, halőrház, és kalandparki  egység nagyon ízléses utánérzete az egykori  falusi építkezésnek. Felidézte bennem gyerekkoromból a nyári meszeléseket. Nemcsak a házon belül, hanem a vályog házak esetében ez a külső falakra is  kötelező jellegű volt.
 
Szép fények voltak  tegnap, kellemes   hőmérséklettel.
 
 
A halastóvá duzzatszott egykori patak és  zsombékos , nádas rész  átalakítása    kedvelt kiránduló hellyé tette a  falu  ezen részét.

Európa Uniós támogatással gazdagodik szépül  a korábban használaton kívüli  terület. Vonza   a falausi  csendre, tiszta jó levegőre  vágyókat

 
 
 
Emlék időzőként a végére  hagytam a kút imitációt.
A mi  kutunknak is  ilyen  dobja, és  vödre  volt. Láttán idéződött fel, valóban ilyen  "pántos"  vödör lógott a kúton, s nem egy hagyományos, lefelé szűkülő   forma..
Jó izom erősítő gyakorlat volt  nekem kamaszkoromtól fogva, bő 15-20 éven át, míg fel nem váltotta  egy búvár szivattyú.
Valahogy szerettem a víz húzást, bár nem volt   könnyű felhúzni.
-Fáradtan, esetleg betegen még inkább megterhelő volt- Nem is beszélve a téli  fagyos napok  kútra járásáról, hacsak pár  lépére is volt  a terasztól.. Mégis az, hogy volt  kutunk  hatalmas   gazdagságot, szabadságot jelentett. A víz tiszteletét, megbecsülését, takarékos használatát   belenevelte  az embere.
 


 


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...