2013. május 11., szombat

Nagykovácsi látkép régről

Egy régen kézbe vett könyvből került  most  elő ez a Nagykovácsi látkép, s vele  régi emlékmorzsák .

Kezdve azzal, hogy  bő 25-30 évvel ezelőtt  Szentendréről - talán a skanzen kapcsán- jött egy  kutató az iskolába, aki  Kovácsiról  keresett  régi fényképeket. Akkor  adtam át  neki  az alábbi fénykép eredetijét. Majd  hónapokkal később, -ha nem is az eredi  fényképet, de ezt a másolatot  kaptam tőle vissza.
 
Most mikor  kezembe  került  rögtön arra gondoltam, hogy ezt meg kell osztanom másokkal is. Ma már ez tényleg muzeális érték. Abban az időben készült, mikor  Nagykovácsi egy-két ezres lélekszámú  kis falu volt, a nagy hegyek ölében. 
A templomon kívül az akkor  új iskolának nevezett egy  emeletes  épület az, ami képen kiemelkedőnek mondható. ( Természetesen a Tisza kastély is  ide  sorolandó, csak az ezen a képen nem látszik.)
 
A nagyobb panorámakép  valószínűleg a Séta és Park  utca. találkozása körül készülhetett. Akkor amikor, a hegyoldalon még egyetlen épület sem állt. De még a bányászathoz tartozó csille pálya  tartó oszlopait sem látom a képen, bár az lehet,  hogy kicsit  arrébb  húzódott egyébként is, hiszen az   a Kálvária  környéként  kapaszkodott fel a Zsíros-hegyre, ha  emlékeim nem csalnak , de lehet, hogy az is csak  50-es években épült ki.
 
Annál érdekesebb  viszont ami látható az utca képeken.
A templom előtti első világháborús  emlékmű már  állt, nagy  fákkal övezve, s a dombon is  nagyobb  fák állhattak  a fénykép tanúsága szerint.
 
A  másik utca részlet aztán igazi  kuriózum. Olyan emlék amire  Kovácsiban  csak igen kevesen emlékeznek. A kép központi  eleme, egy  tekintélyes épület. két bejárattal. egy  nagy -talán lovas szekérnek is helyet adó  kapuval- számomra  már ismeretlen tulajdonossal. Az épület bal oldalán lévő lépcsős feljárójú ajtó , emberekkel, úgy gondolom a Hangya szövetkezet  boltja lehetett. Nagyszüleim  iratai  között  találtam is  egy  könyvecskét ami  a Hangya szövetkezetben való vásárlásról tanuskodott.
 
Az internet tanúsága szerint ez a forma azonban  a legkésőbb 1948-ban megszűnt, s  kárpótlás nélkül államosításra kerül. Mint ahogy valószínűleg az épület maga is, mert  ez az épület volt a rendszer váltásig a Párt ház. A bolt  bejáratát gondolom befalazták, - mert az ma már nem látható-. és  a kapun belülről került kialakításra az ott helyett kapott lakás  bejárata.
 
 
Láthatóan, még világítás nincs  ekkor a faluban. Távíró oszlopnak gondolom az épület előtt álló póznát. Én emlékszem arra, hogy kisiskolásként, még az iskolát úgy kezdtem, hogy a mi utcánkban  nem volt  árámszolgáltatás, csak a  főutcán, s talán annak környékén. Másodikos vagy harmadikos koromban   (a  60-as évek elején) lett csak a lakásunkban villany. Pertóleumlámpa és gyertya mellett tanultam otthon, s az iskolában is  igen gyenge  fény volt  -a  maiakhoz viszonyítva- az öregiskola  termeiben, ahova  alsósként jártunk.
 
A rendszer váltás után a párt ház  helyén alakították ki a gyermekorvosi rendelőt, minden gyermekes  szülő nagy örömére.
 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...