2013. április 16., kedd

József Attila tér Angyalföldön


A 105-ös  busz hosszan kanyargott  , bejárva fél Budát és Pestet, míg elérkeztem  az angyalföldi József Attila Művelődési Házhoz . Több mint 50  perc a menet ideje, a két végállomás  között. 

Igazán kellemes  utca kép fogadott, mikor   elértem  uti célomat. Ember léptékű méretek,  nyugalmat árasztó.

 Kicsit visszafelé kell mennem a megállóból, hogy a Pszinapszis színhelyére  érjek. A művelődési ház bejárata előtt  egy igen szép tér. a  József Attila  tér hívogat felfedezésre. Központi eleme egy   József Attila szobor. Teljes  ellentéte a  Kossuth téren állt törékeny, mellé ülős  József Attila  szobornak.
 
Zömök, emberi magasság fölötti alapzaton áll Beck András, Munkácsy  és  Kossuth  díjas  szobrász,  bronz  szobra.
 Más koncepció. Ugyanakkor hangsúlyos, erős   alkotás . S ami  igazán  örömteli számomra, hogy   rengeteg  koszorú veszi  körül. Tehát itt még  komolyan veszik József Attila  születésnapját és  a vele összefonódott Költészet  Napját is, ha ilyen sokan megemlékeztek a pár  nappal korábbi évfordulón Róla.
 
Viszont a Parlament mellett már  nem  látható sajnos József Attila  szobra. Nem lehet mellé telepedni senkinek.
 
Ezért is különösen jó érzés, hogy van még ahol a költő értékeit elismerik, őrzik,  sőt  gondozzák a szobor  környezetét is. Igazán csinos  park  ez a József Attila park. Mindenütt rend  és tisztaság. Anyukák, apukák  sétálgatnak baba kocsival, vagy  biciklis gyermekükkel a parkban.  Érezhető a nyugalom, a derű ezen  szép  napsütötte   napon itt.
 
Körbejárom tehát a parkot már csak azért is mert   felkelti  figyelmemet a  park két oldalán szimmetrikus rendben  elhelyezkedő    lakó tömb.  A házak bejárata fölött relief, munkáról, tanulásról . Bő 60 éves lehet az épületek kora- Talán ezt hívják szocreál stílusnak.
 
 
 
 
 
A park,  modern  fáival, mégis  fiatalos.
 
Üde hangulatú  tér ez. Ahol könnyen otthon érezheti magát az ember.
 
 
 
  
 
Csakúgy mint a  környező  utcák  ketvárosi jellégű házaiban


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...