2012. július 29., vasárnap

Olimpiai megnyitó ünnepség 2012 London

A Londoni Olimpia  megnyító ünnepsége  szakított egy sor   hagyománnyal , s új utat  mutatott az egész  világnak. Azokra   téve   a hangsúlyt ami  közös  bennünk. Miszerint van bennünk egy  idilli  kép  a boldogságról, boldogulásról. a természetbe besimuló élettel, melyet  a technikai  forradalmak összetörtek, megváltozattak. S melyek egyben új perspektívákat is adtak az egész emberiségnek. Amit sajnos nemcsak  fejlődésre, az élet minőségének  jobbításáara hanem  rombolásra  is  felhasználták. Fontos  mementóként a  felelősségről!
A következő nagy  változást az emberiség életében a kommunikáció határok nélküliségévé tétele, az internet megjelenése hozta. (amely személyes  büszkeségük is egyben) S máris a jelenben  voltunk! Nem  valami  fennköltséggel, hanem az élet természetességével, ahol a  család  tagjai más-más  módon töltik szabadidejüket. A természetes, mindennapi élet  beemelése  egy  ilyen  ünnepélyes alkalomra , fontossá nyílvánítja azt ami  igazán összeköt mindannyiunkat. Az érzelmeink, ízlésbeliségünk egyedisége, ami mégis egy-egy  nagyobb csoportba   rendeződik, még ha nem  is látjuk a magunk a perspektívájából azokat akikkel  összekapcsolódnak. Attól léteznek, s mely kapcsolatok megláthatóságához az internet közösségi oldalai egyre inkább hozzájárulnak.
Mr Been-nel http://hu.wikipedia.org/wiki/Mr._Bean  "földre szállhattunk" ha elfogott volna a  meghatottság,  vagy   pátosz érzése  bennünket. s felhőtlenül belemerülhettünk  az ünnep paródiájába. http://www.youtube.com/watch?v=qcSZX870cSg
Az ünnepség minden  részét egy  mozzanat  kötötte   össze, mégpedig a  gyerekekre , fiatalokra  való odafigyelés. Boldogulások segítése.
Nagyon egyszerű, valóban mindenkinek- magyarázat nélkül is  megérthető-  "képekkel" és érzelmekkel,  ÉRTÉKRENDET közvetítő volt   a MEGNYITÓ ünnepség.

S , hogy  a művészet  hatással  van a gondolkodásra és a jövőre  azt  az OLOMPIAI LÁNG fellobantása  mutatta meg a legjobban. Az eddigi hagyományokkal  ellentétben, - amikor is, mindig egy jeles sportoló tehette  ezt meg - most 7 fiatal "névtelen" sportoló együttesen  lobbantotta   fel az Olimpia  lángot.     Jelképezve vele, hogy   a  sproteljesítmények, s maga az egész olimpia sok " láthatatlan " ember  munkája. Az egyéni teljesítmények  nélkülük (szülők, edzők, társadalmi szervezetek, infrastuktúra ) nem jöhetnének létre. 
Odafönt a  sztratoszférában meg, ott kering velünk  az olimpia  jelképe az  ÖTKARIKA  amit   az ünnepség kezdetén "küldtek fel"  a stadionból a szemünk láttára.

 A záró részben lehulló 7 milliárd db konfetti csík, ami  ellepte  a stadiont a z ünnepély végén , minden  embert " beemelt" ebbe a  nagyszerű ünnepségbe  aki  FÖLDön él jelenleg.

A  királynő egyszerű szavaival  megkezdődött a 30.  nyári olimpia  LONDONBAN

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...