2012. február 14., kedd

Tojásbrikett avagy az energia súlya

40 - 45 év távlatából is élénken él bennem a szén hordások időszaka. Felső tagozatos koromtól, de főleg a középiskolás időszakban már rendszeresen segédkeztem ebben nagyapámnak. Az utolsó középiskolás évemben majd aztán teljesen egyedül is ment már. S jól is jött a gyakorlat megléte, hiszen Ő már csak felülről tudta segíteni mozdulataimat. Ennyi év után is pontosan" látom "a ház előtt elterülő szén kupacot, s magamat is ahogy megbirkózom vele.
Óriási kupacban hasal a kapu előtt. 15 q. Megjött hát! kiváló  minőségű, dorogi szén ez! Elő a vödröket, lapátot! Jó két órányi munka lesz.
A lapátot erősen a rakásnak tolom és rágurulnak a tojás nagyságúra préselt fekete szén göröngyök.
Rendületlenül szitál az eső és a kesernyés szagú szénpor a cipőmre ragad. Hány forduló is lesz ez ? - kérdezem magamtól.
Gyors fejszámolás. Egy fordulóval kb 30-35 kg-ot tudok bevinni, akkor :1500 osztva 35-tel az 42 egész valamennyi, Tehát 40-42forduló.Vagyis kb. 2 és fél 3 órás munka lesz ez.

Az első fél órában lendületesen megy a munka, még lóbálni is van kedvem a vödröket, mikor üresen jövök vissza velük. A második fél óra vége felé elkap a csüggedés, Mintha alig fogyna ez a kupac, én meg fáradok- Pontatlanabbak a mozdulataim s szanaszét gurulnak a tojásdad golyók, össze kell terelni újra őket A felén túl vagyok talán. Most a raktár hely kezd lehangolni.Egyre magasabbra kell emelnem a teli vödröket kiöntéskor, hogy jó mélyre hulljanak belőle a "tojás öntetek". De legalább látványosan fogy a kinti kupac ! -vigasztalom magam. Az üres vödröket már rég nem himbálom, egyenletes ütemet tartva visszaballagok. Meg kell becsülni ezt a 30 lépésnyi pihenő időt! Semmi kapkodás. 3 lépés egyenesen előre, forduló jobbra a terasz sarkánál, 8 lépés megint egyeneses, majd újra jobbra fordulással rátérek a lépcső előtt beton járdára. A ház sarkáig 10 lépés és innen még 6 a kert kapu, s jöhet az újabb vödör töltés.

Egy hónapra elegendő szén mennyiség kerül így a helyére. A napi 1-2 vödörnyi tüzelő felvitele a lakásba már igazán gyerekjáték. Meg kell dolgozni a melegért minden nap! Többszörösen is!A meleghez szükséges energiának tehát kézben érezhető súlya van, és kosszal is jár!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...