2011. szeptember 6., kedd

Tanévkezdés

Nem tudom, hogy , hogy van ez, de mintha minden percben meg kellene  dolgoznom külön azért, hogy a munkámat elvégezhessem. Taníthassak. Azért, hogy a gyerekeknek eljusson a  fejébe,- bár  már negyedik éve  járnak ide, hogy vannak feladatok, szabályok amik a nap részei. 10 évesek, s a háromnegyedük úgy él, mintha  mindenkinek körülöttük az lenne  a dolga, hogy a  kedvüket  keresse, de legalábbis  ne  nyagassa feladatokkal. Hagyja  békén.
Igazán elkeserítő ez az élettől  való mentessség.Egy olyan művilágban élnek, ahol rájuk nem vonatkoznak a  környezti elvárások, szabályok.
Számomra talán ez  a legmeglepőbb. Ez  a lebegés, felette  levés  a hétköznapoknak.
Ebben látom köztük és köztem lévő óriási. szinte  áthatolhatolhatatlan  távolságot..
3, -órán semmit nem tevő gyereket-, pótlóra fogtam, mert engem zavart a semmi, amit  nyújtottak órán, munka  helyett - őket  azt hiszem egyáltalán nem. Megkérdeztem tőlük mondták-e  szüleik, hogy miért kell tanulni?
Azért kell tanulni, hogy okosak legyünk , hangzott 3  felöl is fülembe.
Nem  biztos persze, hogy ez volt  a szülői érvelés, de számukra ez jött át, bármit is mondott a szülő.
Majd  egyszercsak- mint  a mesében- okosak lesznek.
Mennyivel normálisabb  érveléseket hallottam vissza  régebben a gyerekektől. "Tanulj  fiam, hogy többre  vidd mint én! Vagy tanulj, mert  mert különben nem lesz belőled semmi. Lehet , hogy ez sem volt sokkal érthetőbb, de legalább kapcsolódott valami konkrét célhoz.
A maiak viszont majd okosak lesznek.Ami ugyan nem tudni, hogy  mi is, vagy mire kellene, vagy mire  jó? Egy állapot, amit majd  elérnek, vagy létre jön bennük. Mint az álmosság, vagy éhség. Amit nem kell és nem is  tudnak irányítani. Csak úgy lesz, majd, valamikor. Majd  bekövetkezik, ha tanulnak. De inkább most még bámulnak  bele  a semmibe, az adott feladat elvégzése  helyett.
Ki tudja, lehet, hogy közben arról álmodoznak éppen, hogy majd, ha megnőnek, végére érnek az iskolában töltött időnek, és  már nem kell írni amit mond a tanító, akkor  majd  már okosak lesznek, addig meg  valahogy ki kell húzni az időt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...