2011. május 1., vasárnap

Tanulni jó

A Bazilikától alig 100 méterre állok "elveszve" egy hatalmas kapualjban, s keresem a Döntéshozatali Mesterkurzusnak helyet adó cég nevét, hogy legalább azt tudjam jó helyen járok -e? Persze a kapu másik oldalán van:-). Szerencsére a szervezők felkészültek:-) -gondolom bőséges tapasztalatuk van már abban, hogy teljesen korrekt tájékoztatásuk ellenére az új hallgatókat istápolni kell. Egy fiatalember segít is, és beüti a kódokat, így ki tudom nyitni az ajtót. Hatalmas kapulajba lépek , s az első amire pillantok , egy friss -tavaszi zöldben pompázó belsőkert. Az első gondolatom, : de kár, hogy nem hoztam el a fényképezőgépemet :-( . No majd legközelebb vígasztalom magam, -hiszen még 4 alkalommal jövök -. Ahogy haladok felfelé ,tovább erősődik bennem, hogy nem akármilyen épületben vagyok, meg kell örökítenem mindenképpen magamnak.


A lépcsők szélei vörösmárványból. Gondolom a süttői, vagy tardosbányai márványbánya volt a forrása, hiszen sok középületünkben is onnan fejtett lapokból van a lépcső. Az idő itt is szép fényesre koptatta. Biztos megvan 100 éves -gondolom. A következő alkalommal kiderül számomra, hogy jóval régebbi az épület, mert a kapubejárton felül- amit most még nem is láttam annyira el voltam foglalva a kódszám kereséssel- az 1859-es évszám áll. Tehát akkor bő 150 éve koptatják a cipők a széles lépcsőket.

Elkalandozott gondolataimat a második emeleti lépcsőforduló visszazökkenti a valóságba,mert a lábam előtt egy mozaikszerűen kialakított mandala van :-) majd a következő fordulóban egy újabb (más mintázattal , más formával).
Jó döntés volt, érzem, erre a mesterkurzusra jelentkezni:-)

A következő alkalommal - fényképezőgéppel felszerelve- további szépségek tárulnak fel számomra. A második emelet belső falrészén körbefutó, faragott mágikus fonat, amely oly sok ősi kultúrában óvó, védő, bajűző szimbólum, s a végelen lét jelképe. A legfelső szinteken szinten meg a Dávid csillagos díszítés: a szellem és az anyag egymáshoz kötöttségének szimbóluma.
Gonodlom van jelképes üzenete annak is, hogy második emelethez tartozó lépcsőforduló van mandalákkal díszítve, kiemelve.

A fény jótékonyan ritmizálja - a mai viszonyainkhoz képest nagy -lépcsőtereket.


Hazafelé tartva veszem csak észre a kapubejárat szépségét is. A hatalmas ajtó, felső részének félköríves kialakítása a középkori templomok bejáratát juttatják eszembe. Erősíti ezt a hatást a félkör (mandorla)közepére helyezett szobor és annak két oldalán lévő kereszt ősi szimbóluma.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...