2010. augusztus 17., kedd

Fény -árnyék képek Budaörsön

A Kossuth utcában kezdem felfedező utamat. A buszról leszállva máris elönt a boldogság ettől a vidám , sárga - fehér kombinációtól s az igazán egyedi kerítésmintától.


De most a cél mégiscsak a régebbi építészeti emlékek felkutatása, -nem feltétlen ahogy azt a városismertetők ajánlanák :-)


Az utca másik oldalán rögtön rátalálok egy míves bejáratra. S bár szebb napokat is látott, de még így is figyelemre méltó. Különösen az a két virágzó faág szimbólum ami a kapu feletti boltívet -s a kapu két szárnyát is -díszíti. Növekedés, gyarapodás, boldogság ami asszociációként eszembe jut erről nekem.

Egyszerű, de mégis nagyon erős szimbóluma az összetartozásnak, a közös életnek.
S bár a kapu feletti fülkéből hiányzik az építtető /építő védőszentje-szobra , megmaradt gondolata, szándéka- a szobor hiánya által is-.


Érdemes azonban tovább nézelődni, mert van még más is ami lencsvégre kívánkozik.
Íme egy jellegzetes sváb-vagy szász - épület homlokzata. Színei, arányai összetévesztehetelenné teszik más népcsoport házaival. Ráadásul ez egy tehetősebb családé lehetett méreteiből ítélve. Kovácsiban is ugyanilyenek voltak- egy vagy két ablakosak, de színezésük hasonló-
Szép lassan a Kossuth utca eléjére érek. Az utcát végig beragyogja a napfény.Csakúgy mint a Kossuth szobrot, s az Ótementő kápolnáját is. (ami görög keleti - és nem volt most megtekinthető , amit nagyon sajnáltam. Ráadásul semmilyen információ sem volt kitéve arról, hogy mikor látogatható ez a több mint 200 éves műemlék.


A képen látható árnyék vonalában- visszafé jövet - csalódottságomra- kaptam egy kis kárpótlást. Hála a múlt emlékeit kutató, őrző embereknek. No meg annak, hogy a lábam elé is néztem. :-)

Egy csatorna fedelet láttam meg, ami kimagaslóan szebb volt az eddig valaha is látottakhoz képest. (Pedig elég jelentős fényképgyűjteménnyel rendelkezem már ebben a a témában.)

A belső körben lévő feliratra, mintázatra a magyarázatot egy kis séta után a Gróf Bercsényi Zsuzsanna emlékszobában leltem meg.


Az évszám -1743- a falu első pecsétjének keletkezési időpontja, sőt maga a belső kör az akkori pecsét hű mintázata valójában. A keresztre ráfutó két szőlőfürt egyértelműen a település szőlőgazdálkodására utal.


A Kossuth utcából csak át kell sétálni a templom mellett a város főutcájaként működő Szabadság úton s máris a Stefánia utcában vagyok


........Régi mániám, végighajtani a Stefánián, egy fess fiákkeren, a gomlyukamban virág terem ... dúdolgatom magamban a pesti slágert a múlt század elejéről. De hamar lefoglaja figyelmemet egy hullámosra rakott magas kőfal, mely egy hatalmas fügefát is oltalmaz , jó rég óta , gondolom méretéből ítélve. A kínyúló ágakon ott csüngnek, zöldellnek a fügék :-)Ilyen hullámos kőkerítés -csak vakolt, festett formában - védi a kiváncsiskodó szemek elől a Nagytétényi Kastélyt is. (Ami nem mellesleg az egyik kedvenc múzeumom is.)


A kőkerítést elhagyva, máris megállásra késztett :
Egy ablakIgaz kissé viseletes, de igencsak figyelemre méltó alkotás.

Készítője-megálmodója egy sor szempontot tartott egyszerre fontosnak. Mondhatnám ablak az ablakban. Ami a téli szellőztétes praktikus eszköze volt. Sőt apróbb tárgyak ki-be adására is kiválóan megfelelt .

Alig teszek pár lépést, és egy újabb mestermű van előttem a járdán.
Nem ember alkotta.

FÉNY-KÉP

de nem úgy értendő ahogy manapság használjuk ezt az összetett szót. Fény-árnyék képnek is nevezetném. Sokszor bele"botlik" az ember, ez mégis más volt mint amiket eddig láttam. Meglepett.
Csakúgy mint az útkereszteződés után elém táruló fűpartos patakocska a benne csordogáló vízzel Ez már azonban a Törökbáliti út-nak nevezett utca. Hogy el lehet-e rajta haladva jutni Törökbálintra azt nem tudom- viszont az utca első épülete lenyűgözött. A valószínüleg gangos bejáratot valamikor beüvegezték , de nem akárhogyan. - bár az is lehet, hogy eredetileg is így építették meg. Hiszen láttam korábban egy másik utcában egy hasonló homlokzati ablakot amibe az 1920 évek valamelyike volt belegaravírozva. - ma így mondjuk, de nem biztos, hogy ez pontos megnevezés - Sőt ha a családi házunkra gondolok, akkor az előszoba ott is üvegezett volt egyik oldalon teljes falhosszúságban -annak ellenére , hogy négyzet alakú volt.De ilyen szép nem volt, az biztos.
A következő épület, épp egyszerűségével, arányaival, szintén figyelemre méltó. A maga korában mindenképpen a módosságot példázta, de nem hivalkadóan, csak épp annyira, hogy tekintélyt adjon tulajdonosainak. Szép, és egyszerű, erős alapzatra épített. A fényt már csak szűrve engedi be ablakain az utca fasora. Felújításában megtartva az eredeti kereteket, mégis a kor technikai haladásával párosítva. Igen szép példája , hogy hogyan lehet megőrizve az eredeti épületet, azt modernizálni.Itt a vége fuss el véle. Az út nem csak nevében, hanem irányában is Törökbálint felé kanyarodik. Egy diófával az út szélén amelyik nagyon hasonlít- csak kicsit soványabbacska, -gyermekkorom kedvenc diófájához -, amin rengeteg időt töltöttem el az ágak közepén ülve.
Hazafelé veszem én is az utamat. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...