2008. január 4., péntek

reggeli 2 képben

Csípős márciusi reggel volt. A fűszálakat fehérre festette a ráfagyott dér. A felhők alacsonyan úsztak , beburkolva hideg paplanjukba a hegyeket.
Vendégmunkások jöttek a szomszédba. Rövid kabátjuk zsebébe fázósan bújtatták dermedt kezüket. A kopott kabátkák alól szakadt, elnyűtt pulóverek lógtak ki, két- három rétegben.
A konyhában épp reggelihez készülődtünk. A megterített asztalon melegen gőzölgött a friss tea, a tányérokon a felvágott, megvajazott kiflikre rákerült az aznapi szalámi, retek karika.
A bekapott pár falat után rohanós indulás, uzsonnacsomagolás, lepakolás, terítő kirázása a teraszon..
Néztem a szomszéd kertben, a hideg, nyirkos füvön ülő négy férfit. Ők is reggeliztek. Az ölükbe rakott fehér csomagolópapíron egy darab szalonna, kenyér. Hideg zacskós tej. Mindegyik saját papírja fölé hajolt. Szótlanul ettek Isten szabad ege alatt a deres anyaföldön. Fázósan, de mégis komótosan. Talán fűtött konyhákra emlékeztek, az otthon asztalánál elfogyasztott gőzölgő ételek melegére, vagy csak fásultan tűrték mindezek hiányát.

1 megjegyzés:

persecuted írta...

Igen elütő két kép...talán munkások voltak; kertészek, vagy kőművesek, ki tudja...talán fáradtak lehettek, nem fásultak...szeretném...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...